Dubbla Startsolenoider – Fäste och bryggor

Med batteriet i bagageutrymmet finns det många idéer om hur man ska lägga upp kablage till startmotor och resten av elsystemet.

I detta fall blir det en kabel på 50 mm² från batteriet till startmotorn, men den passerar dubbla start-solenodier som styrs av tändningslåset så att den grova kabeln bara är strömförsörjd när man vrider på nyckeln för att starta motorn.

En separat kabel på 16 mm² kommer i stället att försörja bilen med ström och en av fördelarna med detta är att man kan ha en huvudsäkring nära huvudströmbrytaren så att bilens hela elsystem är säkrat, vilket inte går när man använder samma kabel både till startmotor och övrig strömförsörning då startmotorn drar så mycket ström att en säkring som håller för det inte skulle vara effektiv för resten av elsystemet.

 

Det är möjligt att det är aningen overkill med dubbla start-solenoider men jag tycker att anslutningarna är lite väl klena för en kabel på 50 mm² så jag monterar dubbla solenoider på en aluminium-plåt.

 

Polerna på solenoiderna länkas med en brygga där även 50 mm² kabeln monteras.

 

Bryggorna på bilden är test-bryggor i aluminium, jag räknar med att byta till koppar eller mässing som har bättre ledningsförmåga.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *