Kylaren måste ju sitta fast i nå’t!

Så då får man väl smida till några egna fästen då…

eb9-jpg_l-8604203 Aluminiumkylaren som köpts från Summit är en universalkylare utan några fästen och man får alltså tilverka egna.

Mina fästen ser ut som så här… och hur dom har gjorts visas på bilderna nedan.

Det kommer att bli ett mellanlägg av gummi för att det inte ska nötas hål på kylaren.

633-jpg_l-8871264 En lämplig profil skärs ur ett rektangulärt rör.
515-jpg_l-7783684 Den tillkapade profilen fixeras genom att punktsvetsas fast på ett fyrkantsrör av lämplig storlek, värms med gassvetsen och bockas i första bocken.
f63-jpg_l-4084461 Nya punktsvetsar för att hålla allt på plats och mer värme så att andra bocken kan göras.
74f-jpg_l-3218816 När fästet svalnat slipas punktsvetsarnaså att fästet kan lossas och resultatet blir så här.

Se’n ska det konstrueras lite mer för att lösa infästningen i kylarramen, det är nämligen inte direkt rakt på utan det ska förskjutas lite (30 mm) i sidled.

Mer om detta senare…

07b-jpg_l-9766885 För att kunna använda originalhålen i kylarramen krävs en lite förskjutning i sidled på resten av fästet, vilket ordnar sej med lite mer smidande.
2da-jpg_l-9626552 Ungefär så här kommer det att hamna på kylarramen.

Jag ville heller inte att det nya fästet skulle hamna över öppningen till kylaren. Jag planerar också att göra en liten tunnel av aluminiumplåt för att styra luften genom kylaren och det skulle bli onödigt kluddigt med en massa skrot där då.

2 Comments

  1. Tomme, har du kollat vilka kylargummin som finns att tillgå innan du bygger upphängningen? Så mått mm stämmer. Jag bytte från 3-radig till 4-radig kylare och fick leta lite innan jag hittade ett gummi från någon van som passade i det breddade fästet.

  2. Nä, jag tänker köra med några lämpliga gummilister, ev. tillskurna ur lagom tjock gummiduk mest för att undvika att det skaver hål i kylaren.
    Aluminiumkylarna som säljs med fästen har dom svetsade direkt i kylaren och ska bultas direkt i kylarramen, = Inget gummi, likaså originalkylaren har inga gummi’n, så jag tror min lösning kommer att duga och hela kylarramen är ju dessutom gummiupphängd i ramen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *