3D Printade Slutrör – Del 1

Jag har länge haft tankar om att ha lite roligare slutrör på avgassystemet till min 1966 Chevrolet Impala, tankarna publicerades redan 2014 i inlägget https://tomme.se/blogg/?p=2207 men det är inte förrän nu jag kommit mej för att realisera tankarna och en sak som satte extra fart på kreativiteten var möjligheten att tillverka slutrören av rostfritt stål i 3D skrivaren XM200C från Xact Metal hos Protech.

Resultatet kommer publiceras i en serie inlägg med början här.

Hoppas du uppskattar och finner det intressant!


 

Efter att ha testat och funderat runt lite olika varianter har det landat på designen på bilderna nedan, en variant på rektangulära slutrör med vinklade yttersidor och bakre kant, vinklarna är valda så att dom ska stämma med vinklarna på Impalans bakre stötfångare.

Jag har konstruerat och ritat 3D modeller i TopSolid och dom är sedan underlag för tillverkningen i 3D skrivaren.

Slutrören består av ett Y-rör med en klämma för infästning mot avgasröret och gavlar där perforerade insatser hålls på plats av de rektangulära ändarna som skruvas fast i gavlarna.

 

Y-röret med klämma och gavlar är större än vad som ryms i 3D skrivaren XM200C och kommer därför att printas i delar som sedan svetsas ihop med TIG-svets.

Bilderna nedan visar hur konstruktionen ser ut i TopSolid, klicka på bilderna för att se större bilder.

 

En prototyp printades först i plast för att se om konstruktionen fungerade som tänkt, 3D skrivaren i detta fall är en F370 från Stratasys.

 

Några test-detaljer printades även i rostfritt för att testa funktionen på klämman och test av slipning och polering av ändarna, 3D skrivaren i detta fall är en XM200C från Xact Metal.

I XM200C används metallpulver som med en laser svetsas fast mot en metallplatta, detaljerna byggs upp genom att pulvret svetsas lager för lager, när printningen är klar avlägsnas pulvret runt detaljerna och återanvänds till kommande detaljer, detaljerna kapas loss från metallplattan och är sedan klara att användas.


Produkter som använts i detta inlägg:

CAD program: TopSolid’Design från TopSolid

3D skrivare för plastdetaljer: Stratasys F370 från Stratasys 

3D skrivare för metalldetaljer: XM200C från Xact Metal

Återförsäljare av dessa produkter: Protech

3 Comments

  1. Jag gjorde för många år sedan program för att fräsa cheva bilnycklar det borde väl finnas en hel del som skulle vilja ha personliga bilnycklar det verkar inte vara lika krångligt om man 3d printer mvh Nalle

  2. Hej Björn,

    Det bör gå att printa nycklar, som man kan se på bilderna påminner ytan om blästrad så man får räkna med en del jobb om man vill ha annan typ av finish.

    /Tomme

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *