maj 282017
 

Det visade sej att det var problem att få tillräckligt bränsletryck och det verkar som det är strömförsörjningen som är lite väl klen så det blir spänningsfall.

Jag har ändå tänkt sätta en elcentral i bagaget för strömförsörjning av diverse saker så det är lika bra att göra det nu och på samma gång förbättra strömförsörjningen till bränslepumpen.

  Säkringsdosa med jordplintar och relä monteras på en aluminiumplåt.
   Genomföring i golvet framför batteriet för kablarna till bränslepumpen.
  Eftersom kablarna på undersidan kommer fram ganska nära bakom bakhjulet skyddas dom av en gummivinkel som egentligen är till PCV-anslutningen på en Cadillac och ett 16 mm VP-rör som målats svart.
   Sista biten till pumpen går kablarna i en flex-slang.
  Med matning till jord-plinten krävs en bredare variant av skyddskåpan vid batteripolen då det den smala varianten bara ger plats för en grov kabel och nu blir det ytterligare en halvgrov.

En ny bredare variant ritas i TopSolid 3D CAD.

  Kåpan skrivs ut i 3D skrivaren och eftersom det är till minus-anslutningen blir den svart.
   Skillnaden i bredd där kablarna kommer ut syns tydligt.
   Monterat och klart!

Provkörning visar att det nu, tack vara matning med kortare och grövre kablar via relä nära batteriet, inte är nämnvärt spänningsfall och pumpen levererar förväntat tryck.

 

 Posted by at 20:50
mar 212017
 

 

Jag har tröttnat på som ”vackra” slangarna som är omspunna med nät i rostfritt, dom är stelare, repar allt dom kommer åt och den invändiga gummislangen är så tunn att det luktar bensin, samt att AN-kopplingarna i förnicklad aluminium kärvar och har tendenser att skära internt trots diverse smörjmedel.

Nu blir det slangar med dubbla lager gummi och pressade JIC-kopplingar i förzinkat stål, vilket är kompatibelt med AN-kopplingar och passar på samma nipplar.

Dom nya slangarna till värmepaketet.
Och bränsleslangarna till insprutningen.

 

 Posted by at 21:23
mar 052017
 

Original lambdasond till dessa TBI insprutningar har ingen förvämning och sitter i grenröret, nära topplocket, för att bli värmda av avgaserna då dom måste komma upp i ganska arbetstemp innan dom börjar leverera rätt värden.

Jag har hittills kört med lambasonden till insprutningen i headers-röret till cylinder 7, alltså är det bara värdena från den cylindern som används för att justera insprutningen, men jag har ett bra tag funderat på en annan lösning, t.e.x. att sätta sonden efter kollektorn för att i.a.f. den ska mäta från 4 cylindrar, dock krävs då en lambdasond med med elektrisk förvämning eftersom det annars skulle dröja länge innan den är uppe i arbetstemperatur, om den ens kommer dit.

Så, nu har jag svetsat i ett uttag för en lambdasond strax efter kollektorn på höger sida av motorn.

 

En gängad stos svetsas i avgasröret.
Typ så blir det.

Återstår att lösa el-dragningen.

 

 Posted by at 20:33
jul 092015
 
Databoxen till insprutningen, EBL Flash från Dynamic EFI, har möjlighet att koppla till 8 extra givare vilkas värden kan visas på skärmen, loggas och i vissa fall användas för kalibrering av insprutningen.

Jag börjar med att koppla in en Bränsletrycksgivare för att kunna ha koll på trycket inifrån bilen och få med den informationen i logg-filer.

Inne i boxen finns en kopplingslist där ingångarna är markerade med 0-7.

 

Jag ansluter två kablar till ingång 0 och 1 för att ansluta Bredbandslambda på kanal 0 och Bränsletrycksgivaren på kanal 1.

En skarvkontakt på utsidan förenklar in/urkoppling av databoxen.

Locket på igen.
Bränsletrycksgivaren är en Honeywell MLH050PGB06A med mätområde 0-50 PSI och jag har anslutit den direkt till bränsletrycksregulatorn.
Givaren ska anslutas med 3 kablar, +5V och Jord som skarvas i på befintliga kablar till/från databoxen, och utgång för mätvärde som kopplas till ingången för kanal 1 i databoxen.
Kablarna läggs ihop med kabelhärvorna till databoxen som sitter under handskfacket.

 

När man kör motorn med dator inkopplad, jag kör med en Windows baserad surfplatta, kan man i programvaran What’s Up Display (WUD), som hör till EBL Flash, se bränsletrycket till vänster om mätarna. På bilden är trycket 18.5 PSI.

 

Svinkul tycker jag! 🙂

 

 Posted by at 22:00
maj 102015
 
Bränsle-ledningarna blir metall-omspunna slangar med förnicklade AN-Kopplingar som man monterar själv genom att börja med att trä in slangen i hylsan, det är noga att få med alla små metall-trådar innanför hylsan.
Sedan gängas resten av kopplingen i och då pressas slangen fast inne i hylsan.
Monteringen av kopplingen klar.
En slang komplett med kopplingar i båda ändarna.
Slangarna anslutna till bränsletrycks-regulatorn.
Och till TBI-enheten.

 

 Posted by at 22:19
maj 022015
 

I original har TBI-insprutningarna inbyggd tryckregulator men när man modifierar motorn kan det vara bra att kunna reglera bränsletrycket, jag har valt att köra med extern tryckregulator som då också behöver monteras någonstans och i mitt fall blir valet att montera den på aluminium-kåpan som täcker värme-ventilen, nedan visas hur jag tillverkar ett fäste för detta.

 Fästet tillverkas i rostfritt av delar som kapats, med vinkelslipen, ur ett fyrkants-rör och svetsas ihop med TIG svets.
 Efter slipning och polering ser det lite trevligare ut

 

 Provmontering i bilen.

 

 

 Posted by at 22:01
mar 292015
 
 En portad TBI-enhet kan leverera mer flöde om motorn behöver, upp till c:a 400hk ska den räcka till.I stället för rör till bränsle-anslutningen blir det slangar med AN-kopplingar.
 Dock är det lite tajt på undersidan vilket behöver fixas.
 Med roterande fil i luft-slipen skapas frigång.
 Sådärja, nu finns det t.o.m. plats för en hylsa för att dra fast anslutningarna.
 Typ så blir det..

 

 Posted by at 21:48
okt 062014
 
Jag leker med tanken om att göra eget insug för bränsleinsprutning (EFI) med kanalerna i plast och har test-modellerat lite i TopSolid 3D CAD.

 

Ett test har skrivits ut i 3D skrivaren.

I detta läge testas med en spridare från Bosch.

Tanken med spridaren på utsidan av kurvan är att bränsle-duschen ska komma rakt mot ventilen och inte spruta på mot kanalens botten.

Kanske kan det bli något användbart med tiden…

 

 

 Posted by at 21:19