maj 282017
 

Det visade sej att det var problem att få tillräckligt bränsletryck och det verkar som det är strömförsörjningen som är lite väl klen så det blir spänningsfall.

Jag har ändå tänkt sätta en elcentral i bagaget för strömförsörjning av diverse saker så det är lika bra att göra det nu och på samma gång förbättra strömförsörjningen till bränslepumpen.

  Säkringsdosa med jordplintar och relä monteras på en aluminiumplåt.
   Genomföring i golvet framför batteriet för kablarna till bränslepumpen.
  Eftersom kablarna på undersidan kommer fram ganska nära bakom bakhjulet skyddas dom av en gummivinkel som egentligen är till PCV-anslutningen på en Cadillac och ett 16 mm VP-rör som målats svart.
   Sista biten till pumpen går kablarna i en flex-slang.
  Med matning till jord-plinten krävs en bredare variant av skyddskåpan vid batteripolen då det den smala varianten bara ger plats för en grov kabel och nu blir det ytterligare en halvgrov.

En ny bredare variant ritas i TopSolid 3D CAD.

  Kåpan skrivs ut i 3D skrivaren och eftersom det är till minus-anslutningen blir den svart.
   Skillnaden i bredd där kablarna kommer ut syns tydligt.
   Monterat och klart!

Provkörning visar att det nu, tack vara matning med kortare och grövre kablar via relä nära batteriet, inte är nämnvärt spänningsfall och pumpen levererar förväntat tryck.

 

 Posted by at 20:50
mar 212017
 

 

Jag har tröttnat på som ”vackra” slangarna som är omspunna med nät i rostfritt, dom är stelare, repar allt dom kommer åt och den invändiga gummislangen är så tunn att det luktar bensin, samt att AN-kopplingarna i förnicklad aluminium kärvar och har tendenser att skära internt trots diverse smörjmedel.

Nu blir det slangar med dubbla lager gummi och pressade JIC-kopplingar i förzinkat stål, vilket är kompatibelt med AN-kopplingar och passar på samma nipplar.

Dom nya slangarna till värmepaketet.
Och bränsleslangarna till insprutningen.

 

 Posted by at 21:23
maj 102015
 
Bränsle-ledningarna blir metall-omspunna slangar med förnicklade AN-Kopplingar som man monterar själv genom att börja med att trä in slangen i hylsan, det är noga att få med alla små metall-trådar innanför hylsan.
Sedan gängas resten av kopplingen i och då pressas slangen fast inne i hylsan.
Monteringen av kopplingen klar.
En slang komplett med kopplingar i båda ändarna.
Slangarna anslutna till bränsletrycks-regulatorn.
Och till TBI-enheten.

 

 Posted by at 22:19
maj 022015
 

I original har TBI-insprutningarna inbyggd tryckregulator men när man modifierar motorn kan det vara bra att kunna reglera bränsletrycket, jag har valt att köra med extern tryckregulator som då också behöver monteras någonstans och i mitt fall blir valet att montera den på aluminium-kåpan som täcker värme-ventilen, nedan visas hur jag tillverkar ett fäste för detta.

 Fästet tillverkas i rostfritt av delar som kapats, med vinkelslipen, ur ett fyrkants-rör och svetsas ihop med TIG svets.
 Efter slipning och polering ser det lite trevligare ut

 

 Provmontering i bilen.

 

 

 Posted by at 22:01
mar 292015
 
 En portad TBI-enhet kan leverera mer flöde om motorn behöver, upp till c:a 400hk ska den räcka till.I stället för rör till bränsle-anslutningen blir det slangar med AN-kopplingar.
 Dock är det lite tajt på undersidan vilket behöver fixas.
 Med roterande fil i luft-slipen skapas frigång.
 Sådärja, nu finns det t.o.m. plats för en hylsa för att dra fast anslutningarna.
 Typ så blir det..

 

 Posted by at 21:48
jul 122013
 

På dessa bilar så ventileras bensintanken genom ett separat rör som ansluts med en slang i tankens främre högra hörn, röret går upp genom ett hål i bagageutrymmet och sedan ner under golvet igen för att minska risken för att det skvalpar ur bensin på vägen.

Jag har faktiskt lyckats slarva bort detta för under åren som gått sedan det demonterades 1980 och eftersom jag nu inte tycker att jag har tid att vänta på leverans om jag beställer ett nytt så blir det till att försöka tillverka ett nytt.

I original är röret i  dimension 5/16″ men det närmaste jag har är 3/8″ i rostfritt vilket försvårar dels p.g.a. det är grövre och dels p.g.a. det är i rostfritt, men skam den som ger sej så jag tog tjuren, och bockverktyget, vid hornen och bockade till ett nytt rör.

Eftersom det ska ner genom ett 35mm hål i bagageutrymmet och snirkla sej fram i närheten av anslutningen i tanken blir det många provmonteringar med klättrande i bakluckan och krypande under bilen, men till slut blev det något som borde funka hyfsat.

Efter den övningen tog jag hjälp av Slangservice i Uppsala för att klämma ihop änden på röret till 5/16″ så att slangen från tanken passar bra.

 

 Posted by at 20:39
jul 102013
 
Sommar: Man kan meka med dörrarna till verkstan öppna! 🙂

 

Det ska sitta band och en kloss av gummi mellan tanken och karossen och så jag inte hade dessa tidigare har tanken hittills bara varit temporärt monterad.

Men nu ska det ske på riktigt och här har tanken tagits loss ur bilen igen.

 

De nya banden och klossen limmas på tanken.

 

 

Upphängningen till bränslepump och filter har också tagits bort och får vänta på bänken medan tanken får sina nya gummin.

 

Tanken på plats igen, nu också med nya gummiband mellan tank-banden och tanken.

Detta är även ett bra tillfälle att se över att kablar och slangar är dragna på bra sätt.

 

 Posted by at 21:42
jul 102011
 
I samband med att bränslesystemet provkörts kollades också trycket på mätaren som monterats på TBI-enheten och det visade bara 5 psi vilket är alldeles även för TBI-insprutning, så an började ju fundera på om det var nå’t fel på den nya pumpen.

För att dubbelkolla kopplades en annan manometer in och den visade 11 psi vilket är betydligt bättre, skönt!

 Posted by at 22:19